ZDROWA PRZYSTAWKA: TIRAMISU Z BURAKAMI

Oczywiście nazywanie czegokolwiek z burakami mianem tiramisu można potraktować jako nadużycie. Moim zdaniem jednak, to właśnie wersja bez buraków jest bez sensu! To danie jest super na przystawkę, a w domu chętnie zabieramy to tiramisu z burakami do pracy jako lunch w pudełku.

Składniki

1 opakowanie herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Grube 100 g,
250 g serka mascarpone,
100 g śmietany kremówki,
250 g ugotowanych buraków (można kupić w Lidlu już ugotowane),
100 g mielonych orzechów włoskich (można kupić całe i posiekać lub zmielić w malakserze),
ocet balsamiczny,
sól, pieprz

Sposób przygotowania

krok 1

Śmietanę zmiksuj na sztywno, dodaj mascarpone, dopraw odrobiną soli oraz pieprzu i zmiksuj.
Buraki pokrój w cienkie plastry, skrop octem balsamicznym.

http://jutrzenka.plasmamedia.net/wp-content/uploads/2017/07/0024_Colian_Herbatniki_tiramisu_buraki_Herbatniki-Jutrzenka-Petit-Beurre-Ekstra-Grube-100-g.mp4.00_00_21_01.Still004-300x200.jpg

krok 2

W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę herbatników, na to plastry buraków, mascarpone i odrobinę orzechów. Ułóż tak 2-3 warstwy. Ostatnia, górna warstwa powinna kończyć się na mascarpone posypanym orzechami.

http://jutrzenka.plasmamedia.net/wp-content/uploads/2017/07/0024_Colian_Herbatniki_tiramisu_buraki_Herbatniki-Jutrzenka-Petit-Beurre-Ekstra-Grube-100-g.mp4.00_00_35_03.Still006-300x200.jpg

krok 3

Przed podaniem tiramisu należy schłodzić przez minimum 4 godziny

http://jutrzenka.plasmamedia.net/wp-content/uploads/2017/07/0024_Colian_Herbatniki_tiramisu_buraki_Herbatniki-Jutrzenka-Petit-Beurre-Ekstra-Grube-100-g.mp4.00_00_40_00.Still007-300x200.jpg

Zobacz więcej przepisów

SZYBKI OBIAD DLA DZIECI: NUGGETSY Z KURCZAKA

SZYBKI OBIAD DLA DZIECI: NUGGETSY Z KURCZAKA

Przekąski

PASTA TUŃCZYKOWA DO PIECZYWA

PASTA TUŃCZYKOWA DO PIECZYWA

Przekąski

ZAPIEKANKA – TARTA WARZYWNA Z MOZARELLĄ

ZAPIEKANKA – TARTA WARZYWNA Z MOZARELLĄ

Przekąski

MARCHEWKOWE KLUSKI Z CYNAMONEM

MARCHEWKOWE KLUSKI Z CYNAMONEM

Przekąski