ŚNIADANIOWE SERNICZKI Z JAJKIEM SADZONYM

Serniki, jak wiadomo, uwielbiają wszyscy.
Te, które widzicie w filmie, to śniadaniowe serniczki na słono, które nazywamy śniadaniem mistrzów. Chętnie przygotowujemy je razem w soboty i niedziele. Wiosną do twarożku dorzucam rzodkiewek, a czasem też inne dodatki: kalarepkę, szpinak, awokado, a nawet chrupki bekon. Do tego pożywny herbatnikowy spód i już można się budzić! Jakie macie swoje wersje śniadania mistrzów?

Składniki

1 opakowanie herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Grube 100 g
100 g serka mascarpone
100 g półtłustego twarogu
3 jajka
łyżka masła
pomidor
rzodkiewki
sól, pieprz, szczypiorek

Sposób przygotowania

krok 1

Pokrój rzodkiewkę w kostkę, a pomidory w plastry.
Twaróg wymieszaj z mascarpone, rzodkiewką i jajkiem. Przypraw solą i pieprzem.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2017/07/serek_twarozek_zapiekanka_sniadanie_jajko_sadzone.mp4.00_00_01_10.Still004-300x200.jpg

krok 2

Małe foremki do zapiekania wysmaruj masłem i ułóż na dnie herbatniki tworząc spód serniczków.
Wyłóż na wierzch masę serową.
Na wierzchu połóż po 2 plastry pomidora, osól.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2017/07/serek_twarozek_zapiekanka_sniadanie_jajko_sadzone.mp4.00_00_19_01.Still006-300x200.jpg

krok 3

Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekaj przez 8 minut.
Wtedy wbij do foremek po jednym jajku i zapiekaj jeszcze przez 2 minuty, by białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne.
Podawaj z pieczywem.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2017/07/serek_twarozek_zapiekanka_sniadanie_jajko_sadzone.mp4.00_00_23_15.Still008-300x200.jpg

Zobacz więcej przepisów

Tarta z pomidorami i mozarellą

Tarta z pomidorami i mozarellą

Przekąski

Tarta grecka bez pieczenia

Tarta grecka bez pieczenia

Przekąski

Zupa z makaronem ryżowym i mini tarty do przegryzenia

Zupa z makaronem ryżowym i mini tarty do przegryzenia

Przekąski

IMPREZOWA PRZEKĄSKA Z MASŁEM ORZECHOWYM I POMIDORKAMI

IMPREZOWA PRZEKĄSKA Z MASŁEM ORZECHOWYM I POMIDORKAMI

Przekąski