Najłatwiejsza szarlotka w słoiku

Nasza szarlotka jest inna od wszystkich. Jest szarlotką w słoiku, którą można upiec nie robiąc ciasta! Jest zabawnym i szybkim deserem, którym chętnie poczęstujesz gości.

Składniki

3 opakowania herbatników Petit Beurre kruche 50 g,
5 czubatych łyżek (ok. 120 g) solonego masła orzechowego,
2 duże gruszki lub 2 duże jabłka,
3 łyżki (40 g) cukru,
1 łyżeczka cynamonu,
½ szklanki (70 g) rodzynek.

Sposób przygotowania

krok 1

Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Herbatniki pokrusz w blenderze. Dodaj 3 łyżki masła orzechowego i zmiksuj na gładką masę.
Przygotuj 3 słoiczki żaroodporne.
Każdy słoik na dnie posmaruj masłem.

http://jutrzenka.plasmamedia.net/wp-content/uploads/2017/09/Screen-Shot-2017-09-19-at-14.53.48-300x200.png

krok 2

Wkrusz połowę masy herbatnikowej na dna słoiczków.
Jabłka obierz ze skórki, pokrój na średnie kawałki, dodaj rodzynki i wymieszaj z cynamonem i cukrem.
Owoce ułóż w każdym słoiczku.
Wierzch posyp pokruszona masą herbatnikową.

http://jutrzenka.plasmamedia.net/wp-content/uploads/2017/09/Screen-Shot-2017-09-19-at-14.54.55-300x200.png

krok 3

Wstaw do piekarnika na około pół godziny. Jeżeli kruszonka szybko się przypiecze, przykryj słoiczki wieczkami lub folią aluminiową.

Przed podaniem poczekaj aż słoiczki ostygną.

http://jutrzenka.plasmamedia.net/wp-content/uploads/2017/09/Screen-Shot-2017-09-19-at-14.55.27-300x200.png

Zobacz więcej przepisów

Karmelowe jabłka

Karmelowe jabłka

Desery

Czekoladowe batony prezentowe

Czekoladowe batony prezentowe

Desery

Domowe markizy orzechowe

Domowe markizy orzechowe

Desery

Egzotyczne trufle z daktyli

Egzotyczne trufle z daktyli

Desery