Karmelowe jabłka

Jesień w pełnej krasie 🍂🍎☔️ Jaka u Was dziś pogoda? 🌦 Na podwieczorek przygotujcie karmelowe jabłka - pychotka!

Karmel, orzechy i kruszonka otulające kwaśne kawałki jabłka. To idealny deser na te długie wieczory z książką czy serialem. Najlepszą odmianą jabłek będzie szara reneta. Orzechy można zastąpić innymi niewielkimi lub posiekanymi bakaliami.

Składniki

3 opakowania Herbatników Be Be 16g,
4 jabłka
½ szklanki (100 g) posiekanych orzechów laskowych,
1½ szklanki (300 g) drobnego cukru,
¾ szklanki (80 ml) śmietanki 36%.

Sposób przygotowania

krok 1

Cukier wsyp do rondla z grubym dnem. Podgrzewaj na małym ogniu. W trakcie podgrzewania nie mieszaj tylko delikatnie potrząsaj rondlem.
Kiedy cukier się stopi i osiągnie ciemno złoty kolor, wlej śmietankę i mieszaj energicznie do momentu uzyskania jednolitego kremu karmelowego.
W międzyczasie umyj jabłka, osusz je i pokrój na ćwiartki usuwając gniazda nasienne.

http://jutrzenka.plasmamedia.net/wp-content/uploads/2017/09/Screen-Shot-2017-09-19-at-13.23.14-300x200.png

krok 2

Zdejmij rondel z ognia i wlej karmel do głębokiej szklanki lub miseczki.
Ciastka pokrusz i razem z siekanymi orzechami wsyp do drugiej miski.

http://jutrzenka.plasmamedia.net/wp-content/uploads/2017/09/Screen-Shot-2017-09-19-at-13.23.38-300x200.png

krok 3

Przygotuj blachę wyłożoną pergaminem.
W każdą ćwiartkę jabłka wbij patyczek i zanurz jabłko w karmelu.
Następnie obsyp mieszanką herbatników i orzechów i połóż na pergaminie.
Jabłka schłodź w lodówce.

http://jutrzenka.plasmamedia.net/wp-content/uploads/2017/09/Screen-Shot-2017-09-19-at-13.24.27-300x200.png

Zobacz więcej przepisów

KOKTAJL WIŚNIOWO-CZEKOLADOWY

KOKTAJL WIŚNIOWO-CZEKOLADOWY

Desery

Karmelowe jabłka

Karmelowe jabłka

Desery

Cytrynowe markizy z makiem

Cytrynowe markizy z makiem

Desery

Krem jagodowy z herbatnikami

Krem jagodowy z herbatnikami

Desery