Cytrynowe markizy z makiem

Markizy z herbatników to jedno z podstawowych zastosowań dla takich ciastek jak Petit Beurre. Mogą mieć wiele różnych rodzajów nadzienia: z masła orzechowego, dżemów i powideł, galaretek i lodów. Cytrynowe markizy z makiem to jednak naszym zdaniem hit.

Składniki

2 opakowania Herbatników Petit Beurre Ekstra Grube 100 g,
100 g serka śmietankowego,
50 g masła,
1/2 szklanka (100 g) cukru pudru,
skórka otarta z 1 cytryny,
50 ml soku z cytryny ,
2 łyżki maku,
1 tabliczka białej czekolady.

Sposób przygotowania

krok 1

Masło i serek w temperaturze pokojowej utrzyj mikserem w misce. Krem powinien być puszysty.
Dodaj cukier puder i ponownie ubij mikserem.
Dodaj sok i połowę skórki z cytryny oraz mak.
Wymieszaj.

http://jutrzenka.plasmamedia.net/wp-content/uploads/2017/09/Screen-Shot-2017-09-19-at-18.18.29-300x200.png

krok 2

Krem rozłóż na 2/3 ciastek i przykryj następnymi tworząc markizy. Włóż gotowe ciastka do zamrażalnika na 15 minut, ułożywszy je na pergaminie.

http://jutrzenka.plasmamedia.net/wp-content/uploads/2017/09/Screen-Shot-2017-09-19-at-18.18.56-300x200.png

krok 3

Białą czekoladę stop w kąpieli wodnej.
Schłodzone kanapki do połowy zanurzaj w czekoladzie i obsyp każdą pozostałą skórką cytryny.
Układaj na pergaminie do pieczenia i chłodź w lodówce do zastygnięcia czekolady.

http://jutrzenka.plasmamedia.net/wp-content/uploads/2017/09/Screen-Shot-2017-09-19-at-18.19.31-300x200.png

Zobacz więcej przepisów

Najłatwiejsza szarlotka w słoiku

Najłatwiejsza szarlotka w słoiku

Desery

ŁATWE SERNICZKI NA ZIMNO

ŁATWE SERNICZKI NA ZIMNO

Desery

Budyń kokosowo-czekoladowy z herbatnikową kruszonką

Budyń kokosowo-czekoladowy z herbatnikową kruszonką

Desery

HERBATNIKOWE TRUFLE W 2 WERSJACH

HERBATNIKOWE TRUFLE W 2 WERSJACH

Desery