Zdaniem dzieci batony czekoladowe to chyba dar bogów.
W związku z tym można by prawdopodobnie pod tą postacią przemycać brukselkę, wątróbkę i śledzie, a one skupiałyby się na formie batonika. W tym przepisie nie ma śledzi - tym razem wszystkie składniki należą do tych najulubieńszych.
Składniki
2 opakowania herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Kruche 50 g,
50 g masła,
2 tabliczki czekolady gorzkiej,
1 tabliczka białej czekolady,
2 łyżki masy kajmakowej,
opakowanie migdałów w czekoladzie,
1 szklanka słonego popcornu
Sposób przygotowania
krok 1
Herbatniki pokrusz na większe, nierówne kawałki. Orzechy posiekaj ostrym nożem na kawałki.
Pokruszoną czekoladę umieść w naczyniu do kąpieli wodnej, dodaj masło i masę kajmakową lub solony karmel.
Rozpuść składniki w kąpieli wodnej, dokładnie mieszając.
krok 2
Do miski wrzuć pokruszone ciastka, posiekane orzechy i popcorn.
Kiedy rozpuszczona czekolada ostygnie, dodaj ją do bakalii i wymieszaj delikatnie.
krok 3
Małą kwadratową formę wyłóż pergaminem do pieczenia, wlej masę, wyrównaj i wstaw do lodówki na 2-3 h.
Kiedy masa będzie twarda, pokrój na równe kawałki, tworząc batony.