Markizy z herbatników to jedno z podstawowych zastosowań dla takich ciastek jak Petit Beurre. Mogą mieć wiele różnych rodzajów nadzienia: z masła orzechowego, dżemów i powideł, galaretek i lodów. Cytrynowe markizy z makiem to jednak naszym zdaniem hit.
Składniki
2 opakowania Herbatników Petit Beurre Ekstra Grube 100 g,
100 g serka śmietankowego,
50 g masła,
1/2 szklanka (100 g) cukru pudru,
skórka otarta z 1 cytryny,
50 ml soku z cytryny ,
2 łyżki maku,
1 tabliczka białej czekolady.
Sposób przygotowania
krok 1
Masło i serek w temperaturze pokojowej utrzyj mikserem w misce. Krem powinien być puszysty.
Dodaj cukier puder i ponownie ubij mikserem.
Dodaj sok i połowę skórki z cytryny oraz mak.
Wymieszaj.
krok 2
Krem rozłóż na 2/3 ciastek i przykryj następnymi tworząc markizy. Włóż gotowe ciastka do zamrażalnika na 15 minut, ułożywszy je na pergaminie.
krok 3
Białą czekoladę stop w kąpieli wodnej.
Schłodzone kanapki do połowy zanurzaj w czekoladzie i obsyp każdą pozostałą skórką cytryny.
Układaj na pergaminie do pieczenia i chłodź w lodówce do zastygnięcia czekolady.