Budyń kokosowo-czekoladowy z herbatnikową kruszonką

Mleko kokosowe jest niesamowicie pożywne i smaczne. Warto używać go w kuchni - jako zamiennik mleka i śmietanki, jako zabielacza do sosów, a także do wykańczania deserów. Kokos jest podstawą tego przepisu. Jakie masz jeszcze pomysły na kokos w kuchni?

Składniki

1 opakowanie Petit Beurre 100 g,
1 tabliczka czekolady gorzkiej,
500g (2 szklanki) pełnotłustego mleka kokosowego,
1/4 szklanki wiórków kokosowych
2-3 łyżki oleju kokosowego,
1,5 łyżki (30g) skrobi ziemniaczanej,
50 g cukru

Sposób przygotowania

krok 1

Herbatniki, olej kokosowy i wiórki zmiksuj w blenderze.
Okruchy wyłóż na blaszkę wyłożoną pergaminem i piecz kruszonkę w nagrzanym piekarniku (170 stopni) przez ok. 10 min na złoty kolor.

http://jutrzenka.plasmamedia.net/wp-content/uploads/2017/09/Screen-Shot-2017-09-18-at-16.07.14-300x200.png

krok 2

Do garnka z grubym dnem wlej mleko kokosowe, dodaj cukier i pokruszoną czekoladę. W szklance wymieszaj 1, 5 łyżki skrobi z 4 łyżkami wody.
Mleko podgrzewaj na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Dodaj skrobię i gotuj mieszając ok. 1,5 minuty.

http://jutrzenka.plasmamedia.net/wp-content/uploads/2017/09/Screen-Shot-2017-09-18-at-16.08.48-300x200.png

krok 3

Gotowy budyń nałóż do miseczek
Odstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
Przed podaniem budyń posyp kruszonką.
Podaj z ulubionymi owocami.

http://jutrzenka.plasmamedia.net/wp-content/uploads/2017/09/Screen-Shot-2017-09-18-at-16.10.47-300x200.png

Zobacz więcej przepisów

Czekoladowe batony prezentowe

Czekoladowe batony prezentowe

Desery

PORZĄDNA CZEKOLADA NA GORĄCO

PORZĄDNA CZEKOLADA NA GORĄCO

Desery

Batony energetyczne domowej roboty

Batony energetyczne domowej roboty

Desery

Cytrynowe markizy z makiem

Cytrynowe markizy z makiem

Desery