Budyń kokosowo-czekoladowy z herbatnikową kruszonką

Mleko kokosowe jest niesamowicie pożywne i smaczne. Warto używać go w kuchni - jako zamiennik mleka i śmietanki, jako zabielacza do sosów, a także do wykańczania deserów. Kokos jest podstawą tego przepisu. Jakie masz jeszcze pomysły na kokos w kuchni?

Składniki

1 opakowanie Petit Beurre 100 g,
1 tabliczka czekolady gorzkiej,
500g (2 szklanki) pełnotłustego mleka kokosowego,
1/4 szklanki wiórków kokosowych
2-3 łyżki oleju kokosowego,
1,5 łyżki (30g) skrobi ziemniaczanej,
50 g cukru

Sposób przygotowania

krok 1

Herbatniki, olej kokosowy i wiórki zmiksuj w blenderze.
Okruchy wyłóż na blaszkę wyłożoną pergaminem i piecz kruszonkę w nagrzanym piekarniku (170 stopni) przez ok. 10 min na złoty kolor.

http://jutrzenka.plasmamedia.net/wp-content/uploads/2017/09/Screen-Shot-2017-09-18-at-16.07.14-300x200.png

krok 2

Do garnka z grubym dnem wlej mleko kokosowe, dodaj cukier i pokruszoną czekoladę. W szklance wymieszaj 1, 5 łyżki skrobi z 4 łyżkami wody.
Mleko podgrzewaj na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Dodaj skrobię i gotuj mieszając ok. 1,5 minuty.

http://jutrzenka.plasmamedia.net/wp-content/uploads/2017/09/Screen-Shot-2017-09-18-at-16.08.48-300x200.png

krok 3

Gotowy budyń nałóż do miseczek
Odstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
Przed podaniem budyń posyp kruszonką.
Podaj z ulubionymi owocami.

http://jutrzenka.plasmamedia.net/wp-content/uploads/2017/09/Screen-Shot-2017-09-18-at-16.10.47-300x200.png

Zobacz więcej przepisów

Egzotyczne trufle z daktyli

Egzotyczne trufle z daktyli

Desery

KOKTAJL WIŚNIOWO-CZEKOLADOWY

KOKTAJL WIŚNIOWO-CZEKOLADOWY

Desery

Cytrynowe markizy z makiem

Cytrynowe markizy z makiem

Desery

Czekoladowe batony prezentowe

Czekoladowe batony prezentowe

Desery