Czy może istnieć lepsze połączenie niż toffi, banany, mascarpone i czekolada? W tej wersji dodajemy do nich jeszcze herbatniki nasączane kawą i orzechy w czekoladzie. W ten prosty sposób otrzymujemy deser, od którego nie mogą się oderwać dorośli i dzieci. Trochę banoffi, trochę tiramisu, a trochę po prostu zwyczajna najlepszość 😉
Składniki
1 opakowanie herbatników Jutrzenka Petit Beure Ekstra Grube 100 g
100 g masy kajmakowej
100 ml śmietanki 30-36%
100 g serka mascarpone
2 banany
4 kostki gorzkiej czekolady
orzechy w czekoladzie
30 ml zaparzonego espresso
10 ml soku z cytryny
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotuj 2 średnie słoiczki.
Banany pokrój na plastry, skrop sokiem z cytryny, żeby nie zbrązowiały.
krok 2
Śmietankę ubij na pianę. Nie przerywając ubijania dodawaj po 1 łyżce mascarpone. Połowę herbatników wkrusz do obu słoików. Dodaj po 2 łyżki espresso. Poczekaj, aż herbatniki wchłoną płyn.
Dodaj masę toffi, włóż po 1/4 przygotowanych wcześniej plastrów banana.
Banany przykryj 3 łyżkami ubitej śmietany, wkrusz herbatniki i polej pozostałą masą kajmakową.
Połóż na wierzch resztę bananów i przykryj śmietaną.
krok 3
Na wierzchu deseru pokrusz jeszcze kilka ciastek dla ozdoby i oprósz czekoladą i posyp potłuczonymi w moździerzu orzechami w czekoladzie.