Żeby zrobić tak klasyczne ciasto jak to, wcale nie trzeba się napracować. Herbatniki na spodzie, szybki budyń i owoce w galaretce. Powtórzcie w wersji z: malinami, porzeczkami, brzoskwiniami, jagodami, wiśniami, agrestem, pomarańczami… Mniam!
Składniki
Spód:
5 opakowań Herbatników Petit Beurre kruche 100 g,
200 g masła,
Krem:
2 szklanki (400 ml) mleka,
budyń waniliowy w proszku bez cukru,
1/3 szklanki (70 g) cukru,
100 g masła,
Wierzch:
500 g truskawek,
1 opakowanie galaretki truskawkowej.
Użyliśmy formy do tarty o średnicy ok. 28 cm.
Sposób przygotowania
krok 1
Herbatniki umieść w blenderze i zmiksuj na pył. Dodaj stopione masło i ponownie zmiksuj.
Przygotuj tortownicę (20-24 cm) wyłożoną pergaminem.
Dno tortownicy wyklej masą herbatnikową, tworząc dodatkowo 2 cm boki. Mocno dociśnij i wyrównaj (np. dnem szklanki).
Wstaw do lodówki na 30 minut.
krok 2
350 ml mleka wlej do garnka. Resztę wlej do szklanki i wymieszaj dokładnie z budyniem i cukrem. Mleko w garnku podgrzej, gdy osiągnie temp ok. 40C wlej budyń i mieszając gotuj 1-2 minuty, do zgęstnienia na bardzo małym ogniu. Zdejmij z ognia i zupełnie wystudź.
W misce ucieraj masło również w temperaturze pokojowej. Ma być kremowe i lekkie. Gdy masło jest już ubite, stale miksując dodawaj po łyżce budyniu. Każdą kolejną porcję budyniu dodawaj dopiero, gdy poprzednia jest już dokładnie zmiksowana na gładką masę. Schłodź ją w lodówce.
krok 3
Kiedy masa budyniowa wystygnie, wyłóż ją na spód i schłodź w lodówce.
Galaretkę zrób zgodnie z opisem na opakowaniu, dając mniej wody (400 ml).
Kiedy zauważysz że galaretka tężeje, wyłóż owoce na budyń i zalej galaretką.
Wstaw do lodówki na 3-4 h.