PROSTE MAKOWO-MARCEPANOWE CIASTO BEZ PIECZENIA

Kwasowość śliwek, słodycz marcepanu, chrupkość maku - mniam!

Podobne ciasto bez pieczenia robiło chyba w minionym ustroju sporo mam, bo dla wielu znajomych ten przekładaniec przywodzi na myśl smaki dzieciństwa. No i te herbatniki - mięknące pod wpływem serka - to ciasto jest nieziemsko pyszne, zwłaszcza następnego dnia!

Składniki

4 opakowania Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Grube 100g,
250 g serka mascarpone,
200 ml śmietanki 30%,
4 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 100 ml gorącej wody,
100 g maku,
200 g masy marcepanowej,
100 g cukru,
150 g powideł śliwkowych

Sposób przygotowania

krok 1

Schłodzoną śmietanę ubij mikserem, dodaj stopniowo cukier. Na koniec miksowania dodawaj po łyżce mascarpone i mak. Do gładkiej masy dodaj żelatynę i wymieszaj.

http://jutrzenka.plasmamedia.net/wp-content/uploads/2017/07/Marcepanowo-makowe-ciasto-z-herbatnikami.mp4.00_00_07_24.Still007-300x200.jpg

krok 2

Przygotuj formę keksówkę. Wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
Na dno wyłóż 1/3 kremu, potem herbatniki, powidła, rozwałkowaną 1/2 masy marcepanowej, powidła, herbatniki i powtórz czynności. Na koniec zrób warstwę tylko z kremu i herbatników.

http://jutrzenka.plasmamedia.net/wp-content/uploads/2017/07/Marcepanowo-makowe-ciasto-z-herbatnikami.mp4.00_00_36_19.Still005-300x200.jpg

krok 3

Deser przykryj folią i schłódź w lodówce min. 4 h lub cała noc.
Gotowy deser wyjmij z lodówki, odwróć do góry dnem i delikatnie usuń keksowkę i odwiń z papieru lub folii.
Pokrój na plastry.

Podawaj z herbatą na podwieczorek.

http://jutrzenka.plasmamedia.net/wp-content/uploads/2017/07/Marcepanowo-makowe-ciasto-z-herbatnikami.mp4.00_00_48_03.Still006-300x200.jpg

Zobacz więcej przepisów

SERNIKOWE TRÓJKĄTY Z CZEKOLADĄ

SERNIKOWE TRÓJKĄTY Z CZEKOLADĄ

Ciasta bez pieczenia

Miodownik albo krówka

Miodownik albo krówka

Ciasta bez pieczenia

Prosty tort urodzinowy dla dziecka

Prosty tort urodzinowy dla dziecka

Ciasta bez pieczenia

Torcik chałwowy

Torcik chałwowy

Ciasta bez pieczenia