Sernik na zimno z mascarpone i musem z mango

🏝Powiew bryzy z tropikalnej wyspy bez wychodzenia z domu 🏖 Kokos do spółki z mango zawsze zapewnią kilka chwil egzotycznego odlotu!

Na początek spód z herbatników i wiórków, który smakuje jak kokosanka. Następnie mascarpone, mleko kokosowe i mango. Na wierzchu - mus z mango i płatki kokosa. Połączenie jak ze słonecznej wyspy na Pacyfiku. Nikt się temu sernikowi nie oprze!

Składniki

Spód:
2 opakowania Herbatników Petit Beurre kruche 50g,
½ szklanki (ok. 40 g) wiórków kokosowych,
100 g masła
Masa:
1 dojrzałe mango,
sok i skórka z ½ limonki,
200ml mleka kokosowego,
600 g serka śmietankowego,
100 g cukru pudru,
2 łyżki (ok. 12 g) żelatyny
Wierzch (sos z mango):
1 mango,
sok z ½ limonki,
2 łyżki (25 g) cukru,
garść (ok. 15 g) płatków z kokosa (duże)

Sposób przygotowania

krok 1

Spód:
Stop masło.
Herbatniki umieść w blenderze i zmiksuj na pył. Dodaj stopione masło i wiórki kokosowe, ponownie zmiksuj.
Przygotuj tortownicę (20 cm) wyłożoną pergaminem. Dno tortownicy wyklej masą herbatnikową. Mocno dociśnij i wyrównaj. Wstaw do lodówki na min. 20 min, żeby spód stwardniał.

http://jutrzenka.plasmamedia.net/wp-content/uploads/2017/09/Screen-Shot-2017-09-19-at-12.18.09-300x200.png

krok 2

Masa: Mango obierz, usuń pestkę i pokrój na kawałki. Wrzuć do blendera, dodaj sok z limonki i skórkę. Zmiksuj.
Żelatynę zamocz w 6 łyżkach zimnej wody.
W dużej misce ubij mikserem serek z cukrem. Podczas miksowania dodawaj stopniowo mleko kokosowe. Na koniec dodaj mus z mango.
Żelatynę zalej gorącą wodą i wymieszaj do rozpuszczenia. Kiedy wystygnie dodawaj po jednej łyżeczce do masy, nie przerywając miksowania. Gotową masę wyłóż na spód herbatnikowy i wstaw do lodówki najlepiej na noc.

http://jutrzenka.plasmamedia.net/wp-content/uploads/2017/09/Screen-Shot-2017-09-19-at-12.19.13-300x200.png

krok 3

Sos:
Mango obierz usuń pestkę i miąższ zmiksuj w blenderze. Wlej mus do garnka, dodaj sok z limonki i cukier. Gotuj na małym ogniu, aż odparuje woda i sos zgęstnieje.

Przed podaniem sernik udekoruj sosem i płatkami kokosa.

http://jutrzenka.plasmamedia.net/wp-content/uploads/2017/09/Screen-Shot-2017-09-19-at-12.19.48-300x200.png

Zobacz więcej przepisów

SERNIKOWE TRÓJKĄTY Z CZEKOLADĄ

SERNIKOWE TRÓJKĄTY Z CZEKOLADĄ

Ciasta bez pieczenia

Tarta z truskawkami i budyniem bez pieczenia

Tarta z truskawkami i budyniem bez pieczenia

Ciasta bez pieczenia

Tarta czekoladowa bez pieczenia z malinami

Tarta czekoladowa bez pieczenia z malinami

Ciasta bez pieczenia

PROSTE MAKOWO-MARCEPANOWE CIASTO BEZ PIECZENIA

PROSTE MAKOWO-MARCEPANOWE CIASTO BEZ PIECZENIA

Ciasta bez pieczenia