🏝Powiew bryzy z tropikalnej wyspy bez wychodzenia z domu 🏖 Kokos do spółki z mango zawsze zapewnią kilka chwil egzotycznego odlotu!
Na początek spód z herbatników i wiórków, który smakuje jak kokosanka. Następnie mascarpone, mleko kokosowe i mango. Na wierzchu - mus z mango i płatki kokosa. Połączenie jak ze słonecznej wyspy na Pacyfiku. Nikt się temu sernikowi nie oprze!
Składniki
Spód:
2 opakowania Herbatników Petit Beurre kruche 50g,
½ szklanki (ok. 40 g) wiórków kokosowych,
100 g masła
Masa:
1 dojrzałe mango,
sok i skórka z ½ limonki,
200ml mleka kokosowego,
600 g serka śmietankowego,
100 g cukru pudru,
2 łyżki (ok. 12 g) żelatyny
Wierzch (sos z mango):
1 mango,
sok z ½ limonki,
2 łyżki (25 g) cukru,
garść (ok. 15 g) płatków z kokosa (duże)
Sposób przygotowania
krok 1
Spód:
Stop masło.
Herbatniki umieść w blenderze i zmiksuj na pył. Dodaj stopione masło i wiórki kokosowe, ponownie zmiksuj.
Przygotuj tortownicę (20 cm) wyłożoną pergaminem. Dno tortownicy wyklej masą herbatnikową. Mocno dociśnij i wyrównaj. Wstaw do lodówki na min. 20 min, żeby spód stwardniał.
krok 2
Masa: Mango obierz, usuń pestkę i pokrój na kawałki. Wrzuć do blendera, dodaj sok z limonki i skórkę. Zmiksuj.
Żelatynę zamocz w 6 łyżkach zimnej wody.
W dużej misce ubij mikserem serek z cukrem. Podczas miksowania dodawaj stopniowo mleko kokosowe. Na koniec dodaj mus z mango.
Żelatynę zalej gorącą wodą i wymieszaj do rozpuszczenia. Kiedy wystygnie dodawaj po jednej łyżeczce do masy, nie przerywając miksowania. Gotową masę wyłóż na spód herbatnikowy i wstaw do lodówki najlepiej na noc.
krok 3
Sos:
Mango obierz usuń pestkę i miąższ zmiksuj w blenderze. Wlej mus do garnka, dodaj sok z limonki i cukier. Gotuj na małym ogniu, aż odparuje woda i sos zgęstnieje.
Przed podaniem sernik udekoruj sosem i płatkami kokosa.