Tarta czekoladowa bez pieczenia z malinami

Na czekoladowym spodzie - czekoladowy krem. Jeżeli na wierzchu położymy maliny, otrzymamy ciasto pełne wyrafinowania, kolorowe, orzeźwiające i pyszne.

Składniki

4 opakowania herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra kruche 50g,
100 g masła,
250 g czekolady Goplana klasyczna gorzka,
200 ml słodkiej śmietanki 30%,
2/3 tubki mleka zagęszczonego waniliowego lub kakaowego,
300 g malin

Sposób przygotowania

krok 1

W blenderze skrusz dokładnie herbatniki.
Masło i 50 g czekolady rozpuść w garnku. Poczekaj aż wystygnie i dodaj do herbatników. Zmiksuj na gładką masę.
Przygotuj formę do tarty. Wysmaruj masłem i wyklej pergaminem do pieczenia. Wyklej spód i brzegi masą z herbatników mocno dociskając. Włóż do zamrażalnika na 10 minut.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2017/09/Screen-Shot-2017-09-18-at-14.36.58-300x200.png

krok 2

W garnku delikatnie podgrzej śmietankę z pokruszoną czekoladą. Mieszaj aż do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu. Nie gotuj.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2017/09/Screen-Shot-2017-09-18-at-14.36.14-300x200.png

krok 3

Na spód tarty wyłóż mleko zagęszczone i zalej kremem czekoladowym.
Ułóż na wierzchu maliny.
Włóż tartę na 2-3 h do lodówki. Po wyjęciu posyp kakao lub cukrem pudrem.

https://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2017/09/Screen-Shot-2017-09-18-at-14.38.03-300x200.png

Zobacz więcej przepisów

TARTA CZEKOLADOWA BEZ PIECZENIA

TARTA CZEKOLADOWA BEZ PIECZENIA

Ciasta bez pieczenia

Tort z kremem waniliowym

Tort z kremem waniliowym

Ciasta bez pieczenia

Kolorowy tort galaretkowy

Kolorowy tort galaretkowy

Ciasta bez pieczenia

Tarta orzechowa

Tarta orzechowa

Ciasta bez pieczenia