Ciasto, za którym szaleją dorośli i dzieci - herbatnikowe ciasto z kaszy mannej. Z orzechami, masą krówkową, wanilią i miodem - czyli na bogato!
Składniki
4 opakowania Herbatników Petit Beurre Ekstra Grube 100 g
Krem waniliowy
1/4 szklanki (40 g) kaszy manny,
1,5 szklanki (375 ml) mleka,
½ szklanki (100 g) cukru,
1/2 kostki (100 g) masła,
ziarenka z 1 laski wanilii lub cukier waniliowy
Krem krówkowy
1 puszka (350 g) gotowej masy kajmakowej/krówkowej
1/2 kostki (100 g) masła
Polewa
100 g orzechów włoskich,
100 g orzechów laskowych
1/2 szklanki (180 g) miodu
80 g masła
Sposób przygotowania
krok 1
Krem waniliowy: Mleko wlej do garnka, dodaj cukier, wanilię i kaszę mannę.
Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
Wystudź. Zimną kaszkę utrzyj z miękkim masłem.
Krem krówkowy: Masło w temperaturze pokojowej utrzyj razem z masą kajmakową.
krok 2
Polewa: Orzechy sparz wrzącą wodą. Pozostaw je w wodzie ok.20 minut.
Odcedź. Wsyp do patelni, dodaj masło i miód. Podgrzewaj mieszając, do uzyskania jednolitego kremu.
krok 3
Przygotuj kwadratową formę. Jeżeli używasz metalowej lub szklanej, wysmaruj ją w środku masłem.
Na dnie ułóż herbatniki z jednej paczki. Wyłóż połowę masy waniliowej i rozsmaruj dokładnie.
Przykryj drugą warstwą herbatników i połową masy krówkowej.
Powtórz czynności zaczynając od masy waniliowej.
krok 4
Na wierzch ostatniej masy wyłóż polewę z orzechami.
Ciasto wstaw do lodówki na minimum 2 h.