Nasza szarlotka jest inna od wszystkich. Jest szarlotką w słoiku, którą można upiec nie robiąc ciasta! Jest zabawnym i szybkim deserem, którym chętnie poczęstujesz gości.
Składniki
3 opakowania herbatników Petit Beurre kruche 50 g,
5 czubatych łyżek (ok. 120 g) solonego masła orzechowego,
2 duże gruszki lub 2 duże jabłka,
3 łyżki (40 g) cukru,
1 łyżeczka cynamonu,
½ szklanki (70 g) rodzynek.
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Herbatniki pokrusz w blenderze. Dodaj 3 łyżki masła orzechowego i zmiksuj na gładką masę.
Przygotuj 3 słoiczki żaroodporne.
Każdy słoik na dnie posmaruj masłem.
krok 2
Wkrusz połowę masy herbatnikowej na dna słoiczków.
Jabłka obierz ze skórki, pokrój na średnie kawałki, dodaj rodzynki i wymieszaj z cynamonem i cukrem.
Owoce ułóż w każdym słoiczku.
Wierzch posyp pokruszona masą herbatnikową.
krok 3
Wstaw do piekarnika na około pół godziny. Jeżeli kruszonka szybko się przypiecze, przykryj słoiczki wieczkami lub folią aluminiową.
Przed podaniem poczekaj aż słoiczki ostygną.