Na czekoladowym spodzie - czekoladowy krem. Jeżeli na wierzchu położymy maliny, otrzymamy ciasto pełne wyrafinowania, kolorowe, orzeźwiające i pyszne.
Składniki
4 opakowania Herbatników Petit Beurre Ekstra kruche 50g,
100 g masła,
250 g czekolady 70%,
200 ml słodkiej śmietanki 30%,
2/3 tubki mleka zagęszczonego waniliowego lub kakaowego,
300 g malin
Sposób przygotowania
krok 1
W blenderze skrusz dokładnie herbatniki.
Masło i 50 g czekolady rozpuść w garnku. Poczekaj aż wystygnie i dodaj do herbatników. Zmiksuj na gładką masę.
Przygotuj formę do tarty. Wysmaruj masłem i wyklej pergaminem do pieczenia. Wyklej spód i brzegi masą z herbatników mocno dociskając. Włóż do zamrażalnika na 10 minut.
krok 2
W garnku delikatnie podgrzej śmietankę z pokruszoną czekoladą. Mieszaj aż do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu. Nie gotuj.
krok 3
Na spód tarty wyłóż mleko zagęszczone i zalej kremem czekoladowym.
Ułóż na wierzchu maliny.
Włóż tartę na 2-3 h do lodówki. Po wyjęciu posyp kakao lub cukrem pudrem.