Gdy pogoda za oknem przypomina, że do lata daleko, przypomnij sobie wakacje i zrób lekką ananasowo-kokosową tartę na herbatnikach. Będzie świetnie pasować do zielonej herbaty owocowej lub do kawy. Robi się ją tak łatwo, że prawie robi się sama 😉
Składniki
10 opakowanń Herbatników Petit Beurre Ekstra Kruche 16 g,
100 g masła,
1 puszka ananasów (400 g),
szklanka (200 ml) mleka kokosowego,
500 g serka mascarpone,
3 łyżki (50 ml) soku z cytryny,
100 g cukru pudru
Użyliśmy formy do tarty o średnicy ok. 20 cm.
Sposób przygotowania
krok 1
Puszkę mleka kokosowego włóż na noc do lodówki.
Przygotuj średnią formę do tarty.
Wysmaruj masłem i wyściel pergaminem do pieczenia.
Herbatniki rozkrusz w blenderze.
Dodaj stopione masło i dokładnie zmieszaj ponownie w blenderze.
Masą herbatnikową wyklej spód i do połowy boki formy.
Schłodź w lodówce ok. 30 min.
krok 2
Mleko kokosowe rozdziel na część stałą i płynną. Tę stałą ubij mikserem razem z cukrem pudrem.
Stopniowo dodawaj sok z cytryny.
Do masy dodaj serek mascarpone i wymieszaj.
Ananasy z puszki odsącz dokładnie z soku.
Połowę krążków ananasa zblenduj, odciśnij z nich nadmiar soku, żeby za bardzo nie rozrzedził kremu i miąższ dodaj do kremu.
Wymieszaj i wyłóż na spód z herbatników.
krok 3
Schłodź tartę w lodówce.
Przed podaniem pokrój w kostkę resztę ananasów, udekoruj nimi wierzch ciasta.
Można udekorować także płatkami kokosa.