BANOFFEE BEZ PIECZENIA Z MASCARPONE I KAWĄ

Czy może istnieć lepsze połączenie niż toffi, banany, mascarpone i czekolada? W tej wersji dodajemy do nich jeszcze herbatniki nasączane kawą i orzechy w czekoladzie. W ten prosty sposób otrzymujemy deser, od którego nie mogą się oderwać dorośli i dzieci. Trochę banoffi, trochę tiramisu, a trochę po prostu zwyczajna najlepszość 😉

Składniki

1 opakowanie herbatników Jutrzenka Petit Beure Ekstra Grube 100 g
100 g masy kajmakowej
100 ml śmietanki 30-36%
100 g serka mascarpone
2 banany
4 kostki gorzkiej czekolady
orzechy w czekoladzie
30 ml zaparzonego espresso
10 ml soku z cytryny

Sposób przygotowania

krok 1

Przygotuj 2 średnie słoiczki.
Banany pokrój na plastry, skrop sokiem z cytryny, żeby nie zbrązowiały.

http://jutrzenka.plasmamedia.net/wp-content/uploads/2017/07/Deser-Toffee-z-nuta-kawowa-i-herbatnikami.mp4.00_00_14_02.Still008-300x200.jpg

krok 2

Śmietankę ubij na pianę. Nie przerywając ubijania dodawaj po 1 łyżce mascarpone. Połowę herbatników wkrusz do obu słoików. Dodaj po 2 łyżki espresso. Poczekaj, aż herbatniki wchłoną płyn.
Dodaj masę toffi, włóż po 1/4 przygotowanych wcześniej plastrów banana.
Banany przykryj 3 łyżkami ubitej śmietany, wkrusz herbatniki i polej pozostałą masą kajmakową.
Połóż na wierzch resztę bananów i przykryj śmietaną.

http://jutrzenka.plasmamedia.net/wp-content/uploads/2017/07/Deser-Toffee-z-nuta-kawowa-i-herbatnikami.mp4.00_00_27_08.Still003-300x200.jpg

krok 3

Na wierzchu deseru pokrusz jeszcze kilka ciastek dla ozdoby i oprósz czekoladą i posyp potłuczonymi w moździerzu orzechami w czekoladzie.

http://jutrzenka.plasmamedia.net/wp-content/uploads/2017/07/Deser-Toffee-z-nuta-kawowa-i-herbatnikami.mp4.00_00_50_20.Still006-300x200.jpg

Zobacz więcej przepisów

KOLOROWY DESER NA KINDERBAL

KOLOROWY DESER NA KINDERBAL

Desery

Praliny czekoladowe domowej roboty

Praliny czekoladowe domowej roboty

Desery

PORZĄDNA CZEKOLADA NA GORĄCO

PORZĄDNA CZEKOLADA NA GORĄCO

Desery

Karmelowe jabłka

Karmelowe jabłka

Desery