Serniki, jak wiadomo, uwielbiają wszyscy.
Te, które widzicie w filmie, to śniadaniowe serniczki na słono, które nazywamy śniadaniem mistrzów. Chętnie przygotowujemy je razem w soboty i niedziele. Wiosną do twarożku dorzucam rzodkiewek, a czasem też inne dodatki: kalarepkę, szpinak, awokado, a nawet chrupki bekon. Do tego pożywny herbatnikowy spód i już można się budzić! Jakie macie swoje wersje śniadania mistrzów?
Składniki
1 opakowanie herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Grube 100 g
100 g serka mascarpone
100 g półtłustego twarogu
3 jajka
łyżka masła
pomidor
rzodkiewki
sól, pieprz, szczypiorek
Sposób przygotowania
krok 1
Pokrój rzodkiewkę w kostkę, a pomidory w plastry.
Twaróg wymieszaj z mascarpone, rzodkiewką i jajkiem. Przypraw solą i pieprzem.
krok 2
Małe foremki do zapiekania wysmaruj masłem i ułóż na dnie herbatniki tworząc spód serniczków.
Wyłóż na wierzch masę serową.
Na wierzchu połóż po 2 plastry pomidora, osól.
krok 3
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekaj przez 8 minut.
Wtedy wbij do foremek po jednym jajku i zapiekaj jeszcze przez 2 minuty, by białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne.
Podawaj z pieczywem.