Czasami człowiekowi jest po prostu źle w życiu:
zimno na dworze, pada, nic nie wychodzi. Wtedy człowiekowi należy się kocyk, ulubiony serial i porządna czekolada na gorąco. Taka jak ta.
Składniki
1 opakowanie herbatników Petit Beurre Ekstra Grube 100 g,
1 tabliczka czekolady 70%,
szklanka mleka,
1 laska wanilii,
5 g gorzkiego kakao,
bita śmietana
Sposób przygotowania
krok 1
Połowę herbatników pokrusz.
Do małego garnka z grubym dnem wlej mleko, dodaj pokruszoną czekoladę. Podgrzewaj do momentu aż czekolada się rozpuści. Dodaj pokruszone ciastka, wymieszaj tworząc gęsty kremowy napój.
Gorącą wlej do filiżanki.
krok 2
Śmietanę kremówkę ubij mikserem lub użyj gotowej bitej śmietany.
Na wierzchu gorącej czekolady ułóż ubitą śmietanę i udekoruj resztą ciastek pokruszonych w palcach. Posyp wierzch gorzkim kakao.