Pudding chia to super zdrowy deser, który bez wyrzutów sumienia jadamy w środku tygodnia jako drugie śniadanie
lub podwieczorek po niewielkim obiedzie. Mleko migdałowe nadaje ciekawego aromatu, który można uzupełnić ścierając nieco skórki z cytryny. Oczywiście dowolne owocowe dodatki też będą pasować. Mniam!
Składniki
1 opakowanie Herbatników Petit Beurre 100 g,
2 łyżki nasion chia,
200 ml mleka migdałowego,
300 g gęstego jogurtu naturalnego,
pół tabliczki stopionej czekolady
Sposób przygotowania
krok 1
Nasiona chia namocz dzień wcześniej w mleku migdałowym.
krok 2
Herbatniki umieść w blenderze i zmiksuj na pył.
Dodaj mleko i zmiksuj do uzyskania gładkiego kremu.
W misce wymieszaj jogurt z rozpuszczoną czekoladą.
Dodaj nasiona chia i dokładnie wymieszaj.
krok 3
W pucharkach układaj naprzemiennie kilka warstw.
Deser wstaw do lodówki na ok. 4 h.
Gotowy udekoruj pokruszonymi herbatnikami.