Słodka, pożywna i orientalna. Taka jest chałwa. Ma też jedną cudowną właściwość: pasuje do połączeń zupełnie prostych, jak i tych eleganckich. Naszym zdaniem czekoladowa tarta czekoladowa z kremem chałwowym i dżemem z czarnej porzeczki jest połączeniem dość wykwintnym, ale robi się ją łatwo i szybko. Polubią ją też dzieci.
Składniki
10 opakowań Herbatników Be-Be 16 g,
50 g masła,
50 g czekolady,
250 g masła,
250 g chałwy (smak dowolny),
110 g (½ małego słoika) dżemu z czarnej porzeczki
Użyliśmy formy do tarty o średnicy ok. 20 cm.
Sposób przygotowania
krok 1
Herbatniki wrzuć do blendera, posól i zmiksuj.
Masło i czekoladę rozpuść w garnku lub mikrofalówce.
Dodaj do herbatników i miksuj, aż się składniki dobrze połączą.
Herbatnikową masą wyklej spód i boki formy.
Wstaw do lodówki na 30 min.
krok 2
Przygotuj krem. Masło ubij na puch, dodaj pokruszoną chałwę, miksuj do połączenia się składników.
Na spód herbatnikowy wyłóż dżem i rozsmaruj. Na wierzch wyłóż krem chałwowy i wyrównaj.
krok 3
Samą górę tortu gorzkim kakao i pokruszoną czekoladą.
Gotowy torcik przechowuj w lodówce do momentu podania.
Smakuje pysznie podany z czarną herbatą.