Tart czekoladowych jedliśmy wiele i jesteśmy ich wielkimi fanami.
Ta jest wyjątkowa, bo spód wykonujemy z mąki migdałowej (zmielonych migdałów), co nadaje jej pewnej szlachetności i wyjatkowego aromatu i w połowie z herbatników, dzięki czemu jest krucha i robi się ją turbo-szybko. Jeszcze jedna zaleta jest taka, że tartę można przechowywać w lodówce nawet przez tydzień, ale zapewniamy: zniknie wcześniej! Tarta czekoladowa w stylu ĄĘ - zupełnie bez wysiłku!
Składniki
3 opakowania herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Grube 100 g,
100 g masła, 2 gorzkie czekolady,
100 g migdałów w czekoladzie,
100 ml mleka skondensowanego słodzonego,
100 g masła,
200 g serka mascarpone,
Sposób przygotowania
krok 1
2,5 opakowania herbatników wkrusz do blendera i zmiksuj na pył. Dodaj stopione, zimne masło.
Tortownicę wyłóż pergaminem. Masą herbatnikową wyklej dokładnie formę łącznie z bokami. Ugnieć mocno dociskając. Schłodź w lodówce ok. 1h.
krok 2
Przygotuj czekoladowy krem. Pokruszoną czekoladę umieść w naczyniu do kąpieli wodnej. Dodaj masło i podgrzewając mieszając aż do całkowitego rozpuszczania się składników. Dodaj wlewając stopniowo mleko skondensowane. Wymieszaj z serkiem mascarpone i odstaw gotowy krem, żeby wystygł.
krok 3
Na herbatnikowy spód wylej czekoladowy krem i posyp posiekanymi migdałami.
Wierzch tarty ozdób resztą pokruszonych herbatników i bakaliami. Schłodź w lodówce 3-4 h.