Kwasowość śliwek, słodycz marcepanu, chrupkość maku - mniam!
Podobne ciasto bez pieczenia robiło chyba w minionym ustroju sporo mam, bo dla wielu znajomych ten przekładaniec przywodzi na myśl smaki dzieciństwa. No i te herbatniki - mięknące pod wpływem serka - to ciasto jest nieziemsko pyszne, zwłaszcza następnego dnia!
Składniki
4 opakowania Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Grube 100g,
250 g serka mascarpone,
200 ml śmietanki 30%,
4 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 100 ml gorącej wody,
100 g maku,
200 g masy marcepanowej,
100 g cukru,
150 g powideł śliwkowych
Sposób przygotowania
krok 1
Schłodzoną śmietanę ubij mikserem, dodaj stopniowo cukier. Na koniec miksowania dodawaj po łyżce mascarpone i mak. Do gładkiej masy dodaj żelatynę i wymieszaj.
krok 2
Przygotuj formę keksówkę. Wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
Na dno wyłóż 1/3 kremu, potem herbatniki, powidła, rozwałkowaną 1/2 masy marcepanowej, powidła, herbatniki i powtórz czynności. Na koniec zrób warstwę tylko z kremu i herbatników.
krok 3
Deser przykryj folią i schłódź w lodówce min. 4 h lub cała noc.
Gotowy deser wyjmij z lodówki, odwróć do góry dnem i delikatnie usuń keksowkę i odwiń z papieru lub folii.
Pokrój na plastry.
Podawaj z herbatą na podwieczorek.