Kogel mogel - pycha! Wiedziałaś, że można kogel mogel zapiec z owocami, pianką z białka, czekoladą…? To najprostszy “suflet” świata: puszysty i rumiany. Sprawdź sama!
Składniki
2 opakowania Herbatników Be Be 16g,
2 jaja,
2 łyżki cukru,
1 łyżeczka masła,
100 g truskawek lub malin
Sposób przygotowania
krok 1
Nagrzej piekarnik do 160 stopni.
Przygotuj 2 nieduże naczynia żaroodporne. Dno i boki naczyń wysmaruj masłem.
Herbatniki pokrusz i wyłóż nimi dno naczyń.
Na herbatnikach ułóż owoce: truskawki, maliny, jabłka, lub inne, które dobrze się zapiekają.
krok 2
Oddziel białka od żółtek.
Żółtka ubij z cukrem tak aby się cały rozpuścił, a masa stanie się biała.
W oddzielnym naczyniu ubij pianę z białek.
krok 3
Kogel-mogel wylej na owoce, a na wierzchu delikatnie połóż ubitą pianę.
Deser wstaw do piekarnika na ok. 20 min. Deser podaj ciepły.