Jak połączyć najbardziej greckie składniki świata w jednym miejscu? My wiemy! Tzatzyki, oliwki, feta, oliwa - pstryk - tarta gotowa! Talerzyki z tartą można ustawić na kolumnie w stylu korynckim i popić retsiną - będzie komplet!
Składniki
2 opakowania Herbatników Petit Beurre 100 g,
150 g masła,
1 pęczek koperku
3½ łyżki (50 ml) kwaśnej śmietany 18%,
300 g serka ricotta,
80 g sera feta,
100 g pomidorków koktajlowych,
1 ogórek szklarniowy,
2 ząbki czosnku,
70 g czarnych oliwek,
oliwa.
Sposób przygotowania
krok 1
Posiekaj koperek.
Stopione masło, herbatniki i połowę koperku zmiksuj na gładka masę w blenderze. Gotową masą wyklej formę do tarty. Spód wstaw do lodówki na 30 minut.
krok 2
Przygotuj farsz. Do miski wyłóż serek ricotta i śmietanę. Ubij je na puszystą masę.
Ogórek obierz i zetrzyj na tarce, posól i poczekaj, aż puści wodę. Po kilku minutach odciśnij nadmiar wody i wylej ją.
Czosnek obierz i zetrzyj na tarce. Odsączone ogórki, resztę koperku i czosnek dodaj do serka.
krok 3
Na spód tary wyłóż kremową masę i wyrównaj.
Na wierzchu poukładaj przekrojone na połówki pomidorki i oliwki i posyp kosteczkami fety.
Schłódź w lodówce przez pół godziny.
Przed podaniem przypraw tartę do smaku i polej strużką oliwy.