Mleko kokosowe jest niesamowicie pożywne i smaczne. Warto używać go w kuchni - jako zamiennik mleka i śmietanki, jako zabielacza do sosów, a także do wykańczania deserów. Kokos jest podstawą tego przepisu. Jakie masz jeszcze pomysły na kokos w kuchni?
Składniki
1 opakowanie Petit Beurre 100 g,
1 tabliczka czekolady gorzkiej,
500g (2 szklanki) pełnotłustego mleka kokosowego,
1/4 szklanki wiórków kokosowych
2-3 łyżki oleju kokosowego,
1,5 łyżki (30g) skrobi ziemniaczanej,
50 g cukru
Sposób przygotowania
krok 1
Herbatniki, olej kokosowy i wiórki zmiksuj w blenderze.
Okruchy wyłóż na blaszkę wyłożoną pergaminem i piecz kruszonkę w nagrzanym piekarniku (170 stopni) przez ok. 10 min na złoty kolor.
krok 2
Do garnka z grubym dnem wlej mleko kokosowe, dodaj cukier i pokruszoną czekoladę. W szklance wymieszaj 1, 5 łyżki skrobi z 4 łyżkami wody.
Mleko podgrzewaj na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Dodaj skrobię i gotuj mieszając ok. 1,5 minuty.
krok 3
Gotowy budyń nałóż do miseczek
Odstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
Przed podaniem budyń posyp kruszonką.
Podaj z ulubionymi owocami.