Oczywiście nazywanie czegokolwiek z burakami mianem tiramisu można potraktować jako nadużycie. Moim zdaniem jednak, to właśnie wersja bez buraków jest bez sensu! To danie jest super na przystawkę, a w domu chętnie zabieramy to tiramisu z burakami do pracy jako lunch w pudełku.
Składniki
1 opakowanie herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Grube 100 g,
250 g serka mascarpone,
100 g śmietany kremówki,
250 g ugotowanych buraków (można kupić w Lidlu już ugotowane),
100 g mielonych orzechów włoskich (można kupić całe i posiekać lub zmielić w malakserze),
ocet balsamiczny,
sól, pieprz
Sposób przygotowania
krok 1
Śmietanę zmiksuj na sztywno, dodaj mascarpone, dopraw odrobiną soli oraz pieprzu i zmiksuj.
Buraki pokrój w cienkie plastry, skrop octem balsamicznym.
krok 2
W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę herbatników, na to plastry buraków, mascarpone i odrobinę orzechów. Ułóż tak 2-3 warstwy. Ostatnia, górna warstwa powinna kończyć się na mascarpone posypanym orzechami.
krok 3
Przed podaniem tiramisu należy schłodzić przez minimum 4 godziny