Tymi sernikowymi trójkątami objadają się wszyscy domownicy!
Łatwe ciasto bez pieczenia, w którego przygotowaniu chętnie pomagają dzieciaki. Herbatniki nie tylko świetnie się komponują z serkiem, ale też pomogą Wam w tłumaczeniu pociechom zagadnień z geometrii, zwłaszcza trójkątów równobocznych. Smaczne lekcje!
Składniki
9 opakowań herbatników Jutrzenka Be Be 16 g,
500 g twarogu zmielonego lub śmietankowego,
kolorowe posypki,
2 tabliczki mlecznej czekolady i 1 białej,
100 g masła,
migdały w czekoladzie
Sposób przygotowania
krok 1
Na blacie rozłóż folię ok. 50 cm długości. Herbatniki ułóż równo w 3 rzędy po 6 szt. w każdym.
krok 2
Miękkie masło utrzyj z twarogiem, podziel na pół.
1 czekoladę mleczną pokrusz na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, to samo zrób z czekoladą białą.
Rozpuszczone czekolady dodaj do obu części masy serowej, zmiksuj na gładko, na wolnych obrotach miksera. Do jasnej masy dodając różnokolorowe posypki cukiernicze.
Podobnie zmiksuj ciemną masę - tworząc 2 różne masy serowo-czekoladowe.
Ciemną masę twarogową rozłóż równomiernie na ciastkach.
Na wierzchu ułóż znów 3 rzędy po 6 ciastek i białą masę czekoladową.
krok 3
Chwytając za rogi folii, najlepiej na 4 ręce, podnieś boczne herbatniki i złóż ciasto formując trójkątny kształt trójkąta. Dobrze dociśnij, żeby masa równo się rozłożyła, ale nie wypłynęła.
Zawiń szczelnie folią (i wstaw do lodówki na min. 4 godziny.)
Gotowe ciasto polej rozpuszczoną mleczną czekoladą i obsyp pokruszonymi migdałami w czekoladzie.