Torcik chałwowy

Słodka, pożywna i orientalna. Taka jest chałwa. Ma też jedną cudowną właściwość: pasuje do połączeń zupełnie prostych, jak i tych eleganckich. Naszym zdaniem czekoladowa tarta czekoladowa z kremem chałwowym i dżemem z czarnej porzeczki jest połączeniem dość wykwintnym, ale robi się ją łatwo i szybko. Polubią ją też dzieci.

Składniki

10 opakowań herbatników Jutrzenka Petit Beurre BeBe 16 g,
50 g masła,
50 g czekolady Goplana klasyczna gorzka,
250 g masła,
250 g chałwy (smak dowolny),
110 g (½ małego słoika) dżemu z czarnej porzeczki

Użyliśmy formy do tarty o średnicy ok. 20 cm.

Sposób przygotowania

krok 1

Herbatniki wrzuć do blendera, posól i zmiksuj.
Masło i czekoladę rozpuść w garnku lub mikrofalówce.
Dodaj do herbatników i miksuj, aż się składniki dobrze połączą.
Herbatnikową masą wyklej spód i boki formy.
Wstaw do lodówki na 30 min.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2017/09/Screen-Shot-2017-09-20-at-13.53.00-300x200.png

krok 2

Przygotuj krem. Masło ubij na puch, dodaj pokruszoną chałwę, miksuj do połączenia się składników.
Na spód herbatnikowy wyłóż dżem i rozsmaruj. Na wierzch wyłóż krem chałwowy i wyrównaj.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2017/09/Screen-Shot-2017-09-20-at-13.53.18-300x200.png

krok 3

Samą górę tortu gorzkim kakao i pokruszoną czekoladą.
Gotowy torcik przechowuj w lodówce do momentu podania.

Smakuje pysznie podany z czarną herbatą.

http://petit-beurre.pl/wp-content/uploads/2017/09/Screen-Shot-2017-09-20-at-13.54.10-300x200.png

Zobacz więcej przepisów

Ciasto z konfiturą malinową i ciasteczkową kruszonką

Ciasto z konfiturą malinową i ciasteczkową kruszonką

Ciasta bez pieczenia

Chatka Baby Jagi

Chatka Baby Jagi

Ciasta bez pieczenia

Sernik na zimno z mascarpone i musem z mango

Sernik na zimno z mascarpone i musem z mango

Ciasta bez pieczenia

Tarta kokosowa z budyniem czekoladowym

Tarta kokosowa z budyniem czekoladowym

Ciasta bez pieczenia