Składniki
100 g płatków owsianych
100 g (1 opakowanie) herbatników Petit Beurre do pieczenia Jutrzenka
115 g masła
200 ml mleka
100 g cukru
50 g rodzynek
50 g naturalnego kakao
Sposób przygotowania
krok 1
Płatki owsiane i pokruszone Herbatniki Petit Beurre prażymy do zrumienienia płatków przez ok. 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C.
krok 2
Masło rozpuszczamy w rondlu. Mleko gotujemy z cukrem, aż do rozpuszczenia. Do słodkiego gorącego mleka dodajemy powoli kakao. Miksujemy blenderem lub mikserem, a następnie, małymi porcjami wlewamy rozpuszczone masło. Mieszamy na gładka masę. Rodzynki mieszamy z uprażonymi herbatnikami i płatkami, łączymy z lekko przestudzoną masę kakaową.
krok 3
Formujemy owalne szyszki, odkładamy na płat pergaminu, chłodzimy.