Lody cassate z crunchem ciasteczkowym

Składniki

2 łyżki kawy ziarnistej
¾ szklanki śmietanki 30%
1 łyżka cukru brązowego
Śmietankę gotujemy z kawą i cukrem do odparowania ½ objętości i studzimy.
1,5 kg lodów śmietankowych
200 g (2 opakowania) herbatników Petit Beurre do pieczenia Jutrzenka
100 g białej czekolady
90 g (1 tabliczka) czekolady Klasyczna Gorzka Goplana
80 g orzechów w czekoladzie Jutrzenka
80 g rodzynek w czekoladzie Jutrzenka

Sposób przygotowania

krok 1

Herbatniki Petit Beurre do pieczenia kruszymy deską o deskę i mieszamy z tartą gorzką czekoladą, orzechami w czekoladzie i rodzynkami w czekoladzie i dodajemy lody.

krok 2

Zakładamy rękawiczki i wyrabiamy całość na jednolitą masę. Gotową masę przekładamy na papier pergaminowy i zawijamy tworząc rulon w formie gigantycznego batonika i wkładamy do zamrażalnika na 6 godz.

krok 3

Gotowe lody kroimy w 3 cm plastry i podajemy z tartą białą czekoladą i sosem kawowym.