Suflet waniliowo-ciasteczkowy

Składniki

100 g (1 opakowanie) herbatników Petit Beurre do pieczenia Jutrzenka
100 ml mleka
4 jajka
50 g cukru
50 g masła

Sposób przygotowania

krok 1

Herbatniki kruszymy i wsypujemy do miski. Mleko zagotowujemy, zalewamy herbatniki, dokładnie mieszamy i lekko studzimy. Rozbijamy jajka, oddzielamy żółtka od białek; białka ubijamy na sztywno z połową cukru, żółtka ucieramy do białości z drugą częścią cukru. Utarte żółtka łączymy z masą z herbatników i mleka, następnie dodajemy ⅓ piany z białek i mieszamy. Pozostałą pianę delikatnie łączymy z masą tak, aby masa nie straciła puszystości.

krok 2

Przekładamy do wysmarowanych masłem i oprószonych cukrem foremek o poj. 150 ml, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy 20 min.

krok 3

Pamiętamy o tym, żeby po wlaniu masy do kokilek opukać je tak, aby wyszło zbędne powietrze, które może spowodować pęknięcia na suflecie, jak też i o tym, żeby przetrzeć palcem lub mokrą ściereczką ranty kokilek, co spowoduje że suflet będzie rósł równo.