Słodko-słony pasztet z kury z orzechami

Składniki

200 g masła
350 g wątróbki drobiowej
3 łyżki sos sojowego
100 g (2 opakowania) herbatników Petit Beurre Ekstra Kruche Jutrzenka
100 g orzechów laskowych
50 g czekolady Klasyczna Gorzka Goplana

Sposób przygotowania

krok 1

W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy wątróbki drobiowe i dusimy 15 minut. Zestawiamy z ognia, dodajemy sos sojowy i miksujemy blenderem na jednolitą masę.

krok 2

Niedużą formę keksową wykładamy folią spożywczą, dno i boki wykładamy herbatnikami Petit Beurre Ekstra Kruche Jutrzenka. Wlewamy masę z wątróbek, delikatnie pukamy formą o blat, żeby masa wyrównała się, wstawiamy do lodówki.

krok 3

Orzechy laskowe prażymy w piekarniku w temperaturze 200°C około 10 min. Studzimy, obieramy ze spieczonych skórek i drobno kruszymy.
Gorzką czekoladę ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Stężały pasztet delikatnie wyjmujemy z formy, posypujemy orzechami laskowymi i startą czekoladą.