Praliny czekoladowe z migdałami

Składniki

100 g (1 opakowanie) herbatników Petit Beurre do pieczenia Jutrzenka
100 g migdałów
360 g (4 opakowania)czekolady Klasyczna Gorzka Goplana
300 ml śmietanki 30%
100 g białej czekolady
Zimna woda źródlana

Sposób przygotowania

krok 1

Herbatniki kruszymy. Migdały rozkładamy na blaszce i prażymy w piekarniku o temp. 200°C do zrumienienia około 10- 15min. Białą czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę zagotowujemy, dodajemy startą gorzką czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Schładzamy, aby zgęstniała do takiego stopnia, by dała się formować.

WARIANT I

Ze stężałej masy z gorzkiej czekolady tworzymy kulki o średnicy 1,5 cm, w środek każdej wciskamy migdał, następnie maczamy w białej czekoladzie i obtaczamy w prażonym ciasteczkowym pudrze. Pralinki układamy na płacie pergaminu, schładzamy w lodówce, aby dobrze stężały.

WARIANT II

Masę czekoladową wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym i lekko nasmarowaną olejem. Całość wkładamy do lodówki na 20min żeby masa lekko zgęstniała, następnie wkładamy w nią migdały, aby stworzyły rządki. Gotową pralinę wkładamy z powrotem do lodówki na godzinę. Zastygniętą pralinę kroimy ciepłym nożem w kwadraciki tak, aby na każdym z nich był umieszczony zatopiony migdał. Każdy z kwadratów maczamy w zimnej wodzie, a następnie w tartej drobno białej czekoladzie