Składniki
Ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
2 jajka
szczypta soli
80 g roztopionego masła
Konfitura morelowa:
100 g moreli suszonych
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
200 ml soku jabłkowego
Krem ciasteczkowy:
200 g serka mascarpone
1 łyżka miodu
100 g (2 opakowania) herbatników Petit Beurre Ekstra Kruche Jutrzenka
Sposób przygotowania
krok 1
Mąkę przesiewamy do miski dodajemy mleko, jajka i wodę gazowaną wszystko miksujemy. Pod koniec wlewamy roztopione masło, dokładnie miksujemy i odstawiamy na min 30 min.
krok 2
Morele kroimy w drobną kostkę i gotujemy w 100 ml soku jabłkowego przez 15 min, drugie 100 ml mieszamy z ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej i dolewamy do gotującej się masy. Całość mieszamy do zagęszczenia i odstawiamy do ostygnięcia.
krok 3
Herbatniki lekko kruszymy i dokładnie miksujemy na gładka masę z reszta składników.
Naleśniki smażymy na patelni z powłoką nieprzywierającą, następnie smarujemy kremem i zwijamy w rożki. Górę rożków smarujemy konfiturą morelową. Podajemy z cukrem pudrem.