Składniki
2 gruszki
200 g (2 opakowania) herbatników Petit Beurre do pieczenia Jutrzenka
100 g masła o temp. pokojowej
1 jajko
200 ml śmietanki 30%
50 g cukru pudru
1 łyżka żelatyny
3 łyżki wody
250 g białej czekolady
Sposób przygotowania
krok 1
Gruszki obieramy i dzielimy wzdłuż na 4 części, wycinamy gniazda nasienne i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy szklanką wody i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180–200°C, aż będą miękkie.
krok 2
Herbatniki kruszymy i łączymy z miękkim masłem i jajkiem, wyrabiając jednolitą masę. Formujemy z niej od 3-4 okrągłych „ciastek", kładziemy na płaskiej blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy w temperaturze 180°C do zrumienienia. Śmietankę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i esencję śmietankową. Żelatynę zalewamy ¼ szklanki zimnej wody, odstawiamy aż spęcznieje, następnie dolewamy ⅓ szklanki wrzątku i dokładnie mieszamy. Rozpuszczoną żelatynę łączymy z ubitą śmietaną i odstawiamy do lodówki.
krok 3
Miękkie gruszki kroimy w mniejsze cząstki, na każde ciastko nakładamy porcję gruszek a następnie bitą śmietanę i białą czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach. Gotowe ciastko świetnie się komponuje z dżemem żurawinowym.