Maczanka ciasteczkowa

Składniki

200 g płatków migdałowych
10 opakowań herbatników Petit Beurre Ekstra Kruche Jutrzenka
2,5 szklanki mleka
100 g brązowego cukru

Polewa:
100 g naturalnego kakao
5 łyżek cukru
1 szklanka śmietanki 30%

Sposób przygotowania

krok 1

Wszystkie składniki polewy podgrzewamy, mieszając, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Płatki migdałowe rozsypujemy na blaszce wyłożonej pergaminem i prażymy w piekarniku w temperaturze 200°C do zrumienienia, pilnując, aby się nie spaliły.

krok 2

Herbatniki Petit Beurre układamy w blaszce wyłożonej folią spożywczą, w „słupkach" po 5 sztuk jeden obok drugiego. Mleko zagotowujemy z cukrem i mieszamy, aż ten się rozpuści, następnie zalewamy herbatniki. Kiedy ostygną, blaszkę wstawiamy na 2 godz. do lodówki.

krok 3

Delikatnie zbieramy rogi folii i przenosimy zawartość blaszki na deskę. Obcinamy rogi folii. Namoczone ciastka polewamy przygotowaną wcześniej polewą i posypujemy uprażonymi migdałami.