Składniki
200 g płatków migdałowych
10 opakowań herbatników Petit Beurre Ekstra Kruche Jutrzenka
2,5 szklanki mleka
100 g brązowego cukru
Polewa:
100 g naturalnego kakao
5 łyżek cukru
1 szklanka śmietanki 30%
Sposób przygotowania
krok 1
Wszystkie składniki polewy podgrzewamy, mieszając, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Płatki migdałowe rozsypujemy na blaszce wyłożonej pergaminem i prażymy w piekarniku w temperaturze 200°C do zrumienienia, pilnując, aby się nie spaliły.
krok 2
Herbatniki Petit Beurre układamy w blaszce wyłożonej folią spożywczą, w „słupkach" po 5 sztuk jeden obok drugiego. Mleko zagotowujemy z cukrem i mieszamy, aż ten się rozpuści, następnie zalewamy herbatniki. Kiedy ostygną, blaszkę wstawiamy na 2 godz. do lodówki.
krok 3
Delikatnie zbieramy rogi folii i przenosimy zawartość blaszki na deskę. Obcinamy rogi folii. Namoczone ciastka polewamy przygotowaną wcześniej polewą i posypujemy uprażonymi migdałami.