Składniki
Ciasto:
200 g (2 opakowania) herbatników Petit Beurre do pieczenia Jutrzenka
100 g masła o temp. pokojowej
1 jajko
Nadzienie:
200 g śliwki suszonej
200 ml rumu
100 g śmietanki 30%
200 g czekolady Klasyczna Gorzka Goplana
200 g masła o temp. pokojowej
100 g cukru
2 żółtka
Sposób przygotowania
krok 1
Herbatniki kruszymy jak najdrobniej (np. za pomocą wałka lub zgniatając pomiędzy dwoma deskami do krojenia), ucieramy z miękkim masłem i jajkiem, schładzamy. Z masy formujemy okrągłe „ciastka" o śr. 8–10 cm, układamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C, pieczemy do zrumienienia.
krok 2
Śliwki wkładamy do rondelka, zalewamy rumem, przykrywamy i gotujemy kilka minut na małym ogniu.
W osobnym rondelku zagotowujemy śmietankę, wkruszamy czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy; lekko schładzamy. Miękkie masło podgrzewamy w rondelku, aż do rozpuszczenia. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, następnie wolnym strumieniem wlewamy letnie rozpuszczone masło, łączymy na gładką masę.
krok 3
Upieczone, ostudzone ciastka przekładamy kremem maślanym. Na kremie układamy przekrojone na pół śliwki w rumie. Wkładamy do zamrażalnika na 20 min, następnie wyjmujemy i polewamy czekoladową śmietanką, całość chłodzimy kolejne 40 min., najlepiej w zamrażalniku.