Składniki
150 g (3 opakowania) Petit Beurre Ekstra Kruche Jutrzenka
100 g (1 opakowanie) Petit Beurre do pieczenia Jutrzenka
80 g Orzechy laskowe w czekoladzie Jutrzenka
80 g Rodzynki w czekoladzie Jutrzenka
250 g masła
80 g kakao
250 ml mleka
100 g cukru
90 g (1 tabliczka) czekolady Klasyczna Gorzka Goplana
100 ml śmietany 30%
Sposób przygotowania
krok 1
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy 100 ml śmietany (o temperaturze pokojowej) i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotowy ganasz odstawiamy na bok.
krok 2
Masło rozpuszczamy do pierwszego zagotowania. 150 ml mleka mieszamy z cukrem i kakao. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu do uzyskania jednorodnej masy. Kiedy masa będzie gotowa zaczynamy wlewać ciepłe masło tak, aby powstała emulsja (jeśli emulsja zwarzy się dodajemy odrobinę mleka energicznie mieszając do momentu powstania gładkiej emulsji).
krok 3
Herbatniki Petit Beurre Ekstra Kruche Jutrzenka kruszymy, przesypujemy do dużej miski i mieszamy z rodzynkami i orzechami laskowymi w czekoladzie. Dodajemy ¾ masy czekoladowej i dokładnie mieszamy. Gdy wszystkie składniki połączą się dodajemy resztę mleka i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Blachę prostokątną wykładamy folią spożywczą i układamy na jej dnie herbatniki Petit Beurre do pieczenia Jutrzenka. Gotową masę czekoladowo - ciasteczkową przekładamy na blachę i dociskamy tak, aby usunąć powietrze. Gotowy blok umieszczamy w zamrażalniku na minimum 60 minut. Schłodzony blok wyjmujemy i oblewamy z góry pozostałą masą czekoladową, delikatnie rozsmarowując ją po powierzchni bloku.
Górę bloku dekorujemy powstałym ganaszem i bakaliami.