Proste, szybkie przekąski to obowiązkowy punkt każdej domowej imprezy.
Na tych mini-kanapkach spotykają się rukola, pomidorki, ser pleśniowy, czekolada i masło orzechowe. Sprawdzą się one jako towarzystwo dla piwa lub wina, a takie potrzebne jest na każdej domówce!
Składniki
2 opakowania Herbatników Petit Beurre Ekstra Kruche 50 g
3 kostki gorzkiej czekolady
słone masło orzechowe
250 g pomidorków koktajlowych
1 łyżka masła
2 łyżki cukru trzcinowego
rukola
sól
ser pleśniowy typu gorgonzola
Sposób przygotowania
krok 1
Na patelni podgrzej masło i cukier.
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i oprósz solą.
krok 2
Kiedy cukier się rozpuści, włóż pomidory i karmelizuj ok. 2-3 minuty. Podczas karmelizowania nie mieszaj, tylko potrząsaj delikatnie patelnią. Pod koniec dodaj czekoladę i poczekaj, aż wytworzy się sos.
krok 3
Każdy herbatnik posmaruj masłem orzechowym, ułóż na nim listki umytej rukoli i kilka karmelizowanych pomidorów i pokruszonym serem pleśniowym.
Podawaj na desce na przekąski.