Pamiętasz środek lata? Wakacje na wsi? Świeży jeżyny, maliny, jagody i truskawki prosto z krzaczka… Soczyste i pachnące. Przypomnij sobie ten szał i zrób lody sernikowo-jeżynowe - nawet w środku zimy!
Składniki
1 opakowanie Herbatników Petit Beurre Ekstra Kruche 50g,
1 szklanka (200 ml) słodkiego, skondensowanego mleka,
100 g serka śmietankowego,
1/2 laski wanilii,
1 szklanka (80 g) jeżyn,
1 szklanka (250 ml) śmietanki 36-40%
Sposób przygotowania
krok 1
Ubij na sztywno śmietankę.
W misce wymieszaj skondensowane mleko i śmietankowy serek.
Laskę wanilii rozetnij nożem, wydłub ziarenka i dodaj do masy z mleka skondensowanego.
Ubij masę mikserem.
Połącz masę z ubita śmietaną, wymieszaj delikatnie łopatką do ciasta.
krok 2
Herbatniki rozkrusz w blenderze.
Dodaj je do masy serowej.
Masę wlej do pojemnika.
Jeżyny zblenduj i po łyżce dodaj do masy rozprowadzając delikatnie szpatułką, tak aby powstały lody dwukolorowe.
Włóż do zamrażalnika na 3-4 h.