Ten tort można zrobić z domowych, a także z kupnych lodów. Dodatkiem są bezy i herbatniki. Domowy tort lodowy to gratka dla wszystkich miłośników lodów.
Składniki
3 opakowanie Herbatników Petit Beurre Ekstra kruche 50 g,
1 puszka mleka kokosowego (400 g),
2 zaparzone wcześniej espresso, schłodzone,
100 g gorzkiej czekolady,
400 ml śmietanka 36%,
50 g płatków migdałowych,
50 g bezów
Sposób przygotowania
krok 1
Mleko wlej do miski i wymieszaj dokładnie z kawą.
Śmietanę ubij na puszystą pianę.
Dodaj do mleka i wymieszaj.
Do masy dodaj posiekaną czekoladę oraz migdały.
krok 2
W prostokątnym pojemniku ułóż 1/3 herbatnków.
Wyłóż na nie 1/3 masy i ponownie herbatniki, na przemian tworząc warstwowy tort lodowy. Ostatnia powinna być warstwa herbatników.
Włóż do zamrażalnika na 3-4 h.
krok 3
Wyjmij tort z formy.
Pokrusz bezy i posyp nimi wierzch lodowego tortu.