Przed nami przepis na galaretkowy kolorowy deser na kinderbal.
Piankowo-pomarańczowe kanapki z herbatników. Wszystko, co potrzebna, na pewno masz w domu. Kolory galaretek możesz dowolnie zmieniać. Wymieszaj składniki, zamknij je pomiędzy herbatnikami i ciesz się radością swoich dzieciaków!
Składniki
7 opakowań herbatników Jutrzenka Be Be 16 g,
2 galaretki pomarańczowe,
250 g serka mascarpone,
200 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania
krok 1
Małą, prostokątną formę wyłóż pergaminem. Ułóż 9 herbatników wypełniając jej dno.
Rozpuść galaretkę w 2x mniejszej objętości wody, niż podano na opakowaniu. Gdy nieco przestygnie, dodaj serek mascarpone i dokładnie wymieszaj.
Kiedy masa będzie gładka, jednolita, wyłącz i odstaw do lekkiego ostygnięcia.
krok 2
Ubij śmietanę i połącz ją z galaretkową masą.
Połowę jeszcze ciepłej masy wyłóż na herbatniki. Przykryj druga warstwą herbatników i dodaj resztę masy.
Na wierzchu ułóż resztę herbatników, dociśnij, obciąż czymś ciężkim i pozostaw w chłodnym miejscu.
Kiedy masa zastygnie, pokrój deser wzdłuż linii herbatników.