Jesień w pełnej krasie 🍂🍎☔️ Jaka u Was dziś pogoda? 🌦 Na podwieczorek przygotujcie karmelowe jabłka - pychotka!
Karmel, orzechy i kruszonka otulające kwaśne kawałki jabłka. To idealny deser na te długie wieczory z książką czy serialem. Najlepszą odmianą jabłek będzie szara reneta. Orzechy można zastąpić innymi niewielkimi lub posiekanymi bakaliami.
Składniki
3 opakowania Herbatników Be Be 16g,
4 jabłka
½ szklanki (100 g) posiekanych orzechów laskowych,
1½ szklanki (300 g) drobnego cukru,
¾ szklanki (80 ml) śmietanki 36%.
Sposób przygotowania
krok 1
Cukier wsyp do rondla z grubym dnem. Podgrzewaj na małym ogniu. W trakcie podgrzewania nie mieszaj tylko delikatnie potrząsaj rondlem.
Kiedy cukier się stopi i osiągnie ciemno złoty kolor, wlej śmietankę i mieszaj energicznie do momentu uzyskania jednolitego kremu karmelowego.
W międzyczasie umyj jabłka, osusz je i pokrój na ćwiartki usuwając gniazda nasienne.
krok 2
Zdejmij rondel z ognia i wlej karmel do głębokiej szklanki lub miseczki.
Ciastka pokrusz i razem z siekanymi orzechami wsyp do drugiej miski.
krok 3
Przygotuj blachę wyłożoną pergaminem.
W każdą ćwiartkę jabłka wbij patyczek i zanurz jabłko w karmelu.
Następnie obsyp mieszanką herbatników i orzechów i połóż na pergaminie.
Jabłka schłodź w lodówce.