Wrzesień to czas dyni, gruszek i śliwek, dlatego obowiązkowo trzeba zrobić zupę z dyni, sałatkę z gruszką, oraz tartę ze śliwkami na maślanym spodzie z herbatników!
Składniki
2 opakowania herbatników Petit Beurre Ekstra Kruche 50 g,
80 g masła,
szczypta soli
skórka otarta z jednej cytryny
Budyń śmietankowy
2 szklanki mleka (400 ml)
skórka otarta z pomarańczy
1 żółtko
1 łyżka masła
200 g śliwek
Sposób przygotowania
krok 1
Zacznij od przygotowania spodu z herbatników.
Masło rozpuść, a herbatniki rozkrusz w blenderze. Dodaj do nich masło, sól i skórkę z cytryny. Ponownie zmiksuj, tak by powstała kruszonka.
Formę do tarty (20 cm średnicy) wysmaruj masłem, nałóż ciasto i dociśnij. Podpiecz spód w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 15 minut.
krok 2
Budyń ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale użyj mniej mleka, 400 ml.
Do gorącego budyniu dodaj skórkę z pomarańczy i masło, dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia. Mieszaj od czasu do czasu, aby nie utworzył się ,,kożuch”.
Do letniego budyniu dodaj żółtko i dokładnie wymieszaj.
krok 3
Budyń wyłóż na podpieczony, kruchy spód, a na wierzchu poukładaj cienkie plasterki śliwek.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz 20-25 minut.
Ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem.