Sezonowe owoce szybko znikają, dlatego trzeba z nich korzystać w maksymalnym stopniu! Tarta z owocami leśnymi na spodzie z herbatników idealnie nadaje się na podwieczorek, gdy jesień już na progu…
Składniki
2 opakowania herbatników Petit Beurre Ekstra Kruche 50 g,
80 g masła,
250 g serka mascarpone,
100 ml schłodzonej śmietanki 36%,
15 g (1 łyżka) cukru pudru,
ziarenka z połowy laski wanilii,
skórka z 1 cytryny,
120 g malin,
120 g jeżyn
Sposób przygotowania
krok 1
Zacznij od przygotowania spodu z herbatników.
Herbatniki rozkrusz w blenderze. Dodaj rozpuszczone masło i skórkę z cytryny i ponowie zblenduj.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Formę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i na jej dno oraz boki wykładamy ciasteczkową masę, ugniatamy dłonią na jednolitą warstwę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 min żeby spód się ładnie przypiekł ale nie przypalił.
Spód wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
krok 2
Utrzyj w dużej misce serek z cukrem pudrem i wanilią na jednolitą masę, śmietankę ubij w osobnym naczyniu.
Dodaj śmietankę do serka i delikatnie wymieszaj wszystko razem.
Wstaw do lodówki na pół godziny.
krok 3
Umyj jeżyny i maliny.
Ułóż owoce na serowym farszu tarty.
Posyp świeżą miętą.