💛 Palone masło - kulinarny hit sezonu! 🥇 Dołączcie do jego fanów i spróbujcie szybko!
Ten sernik to absolutne arcydzieło i nie można mu się oprzeć. Gdy kręciliśmy ten video-przepis, nie mogliśmy się zdecydować, czy go jeść, czy kręcić dalej. Do palonego masła najbardziej pasują intensywne w smaku, ale nie bardzo kwaśne owoce: maliny, borówki, jeżyny.
Składniki
Spód:
2,5 paczki Herbatników Petit Beurre 100 g
150 g masła
¼ łyżeczki soli
Masa:
1 kg serka śmietankowego,
1 łyżka (20 g) skrobi ziemniaczanej,
1 szklanka (200 g) cukru,
skórka otarta z cytryny,
5 jaj,
100 g masła,
ziarenka z 1 laski wanilii,
250 g borówki amerykańskiej
Dodatkowo:
łyżeczka masła do tortownicy,
łyżeczka mąki do tortownicy,
1/4 szklanki (60 g) cukru pudru do posypania
Użyliśmy tortownicy o średnicy ok. 20 cm.
Sposób przygotowania
krok 1
Spód tortownicy wyłóż pergaminem. Boki wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Herbatniki rozkrusz w blenderze. Masło rozpuść w garnku i wystudzone razem z solą dodaj do herbatników. Zmiksuj na gładką masę.
Wyklej herbatnikową masą dno tortownicy. Wstaw spód sernika do lodówki na 15 min.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
krok 2
Przygotuj masę serową.
Wyłóż twaróg do miski, dodaj cukier, mąkę. Mikserem połącz składniki. Podczas miksowania dodawaj po 1 jajku. Pod koniec dodaj skórkę z cytryny i wanilię. Wymieszaj.
Masło stop w garnku i przypal delikatnie na złoto-brązowy kolor. Kiedy ostygnie całkowicie, dodając po łyżeczce wmieszaj w masę serową.
krok 3
Z lodówki wyjmij spód herbatnikowy.
Wylej w środek tortownicy masę serową. Wyrównaj szpatułką. Sernik posyp równomiernie borówkami.
Sernik włóż do piekarnika i piecz 10 minut w 200 stopniach, potem zmniejsz temperaturę do 110 i piecz godzinę.
Upieczony pozostaw w otwartym piekarniku do ostygnięcia.
Kiedy całkowicie ostygnie, wstaw na noc do lodówki.
Sernik przed podaniem udekoruj cukrem pudrem.