Choinki - to już? 🎄🎄🎄Jeśli sezon na “Last Christmas” macie już odpalony, to teraz najwyższa pora na ciasto 🥕🎄 choinkowo-marchewkowe! 😻
Klasyczne ciasto marchewkowe z przyprawami korzennymi, lukrem i suszoną żurawiną. Pyszne, gdy tylko zacznie się jesień.
Składniki
4 opakowania Herbatników Petit Beure Ekstra Kruche 50g,
2 banany,
40 g (½ szklanki) płatków migdałowych,
40 g (½ szklanki) wiórków kokosowych,
50 g (½ szklanki) płatków owsianych,
80 g (1 szklanka) utartej marchwi,
45 g (½ szklanki) suszonej żurawiny,
60 ml (4 łyżki) mleka,
75 g (3 łyżki) miodu,
50 g (3 łyżki) oleju kokosowego,
5 g (1 łyżeczka) cynamonu,
3 g (¼ łyżeczki) imbiru.
Lukier: 1 białko, 180 g cukru pudru
Sposób przygotowania
krok 1
Pokrusz herbatniki i zmiksuj je w blenderze.
Do miski wrzuć zmielone herbatniki, pokrojone banany, utartą marchew, mleko, olej kokosowy, płatki owsiane, migdały, wiórki kokosowe, cukier i przyprawy.
Zmiksuj aby wszystkie składniki się połączyły. Jeśli składniki nie połączą się równomiernie, możesz wymieszać ponownie ręcznie. Ewentualnie dodaj więcej mleka.
krok 2
Wyłóż masę do formy. Wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piecz około 25 minut.
krok 3
Przygotuj lukier: Białko ubij lekko mikserem. Dodaj przesiany cukier puder i ucieraj 10-15 minut, aż lukier stanie się błyszczący i nie będzie wyczuwalny cukier.
Gotowe ciasto polej białym lukrem i posyp posiekaną suszoną żurawiną.