Składniki
4 jabłka odmiany Szara Reneta
100 ml rumu
1 łyżka żelatyny
4 łyżki cukru muscavado lub brązowego
200 ml śmietanki 30%
100 ml mleka
100 g (2 opakowania) herbatników Petit Beurre Ekstra Kruche Jutrzenka
Sposób przygotowania
krok 1
Ubijamy śmietanę. Herbatniki namaczamy w mleku następnie łączymy z ubitą śmietanką. Żelatynę namaczamy w 4 łyżkach przegotowanej wody, następnie rozprowadzamy ją w ⅓ szklanki wrzątku, studzimy i mieszamy z powstałym musem. Całość odstawiamy do lodówki.
krok 2
Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki, posypujemy cukrem i pieczemy w 160°C przez 40 min. pod przykryciem. Na koniec dodajemy rum i odstawiamy do wystygnięcia.
krok 3
Gotowe jabłka podajemy z musem i tartą białą czekoladą.